Maison plus

+
  • Programme Construction d’une habitation
  • Lieu Saint Xandre 17138, France
  • Maîtrise d'ouvrage Privée
  • Maîtrise d'oeuvre FMAU
  • Dates 2012 - 2014
  • Surface 162

    m² SDP

  • Mission Mission PRO
  • Photos FMAU
  • Responsable projet Frédéric Martinet

Incruster un palais dans l’impasse pavillonnaire.

La Maison Plus est issue d’une division parcellaire, au fond d’un lotissement des années 70, fait de pavillons aux façades soignées, aux allées immaculées et au square impeccablement tondu. Une parcelle carrée de 400 m2 pour une maison de 210 m2.

Une salle à manger d’apparat, en double hauteur, distribue toutes les pièces. Autant lobby que pièce dédiée au repas, elle dévoile la dimension réelle de la maison et les perspectives qui la traversent. A l’étage, une galerie surplombe ce lobby et fait face à une anamorphose trapézoïdale, axée sur la rue. Elle ré-interroge le paysage suburbain et le fait rentrer dans l’habitat.

Cet unique dispositif est compensé par une banalité assumée du projet. Mur de brique recouvert d’un enduit blanc du littoral, menuiseries en aluminium anodisé, proportions des volumes et pentes de toits traditionnelles. Le toit et les gouttières sont du même aluminium, à l’obsession. Cette maison ne cherche pas l’expression d’un bon goût. Elle se contente d’exister au milieu de ses voisines, affirme une différence infime sans jamais les toiser. Elle est presque là.

  • Programme Construction of a single-family house
  • Location Saint Xandre 17138, France
  • Client Private
  • Team FMAU
  • Size 162

  • Mission Construction Design
  • Photography FMAU
  • Project manager Frédéric Martinet

Embedding a Palace in a Residential Cul-de-sac.

The Maison Plus emerges from a parcel division, tucked away at the rear of a 1970s housing estate characterized by well-kept facades, pristine pathways, and meticulously manicured gardens. The square plot spans 400 square meters to accommodate a 210-square meter house.

A grand dining room with double-height ceilings serves as the central hub, connecting all the rooms. More than just a dining space, it unveils the true dimensions of the house and the perspectives that traverse it. Upstairs, a gallery overlooks this lobby and faces a trapezoidal anamorphosis, centered on the street. It reimagines the suburban landscape and integrates it into the living space.

This unique feature is offset by a deliberate simplicity in the project’s design. A brick wall covered in a coastal white finish, anodized aluminum window frames, traditional volume proportions, and roof slopes. The roof and gutters share the same aluminum material, almost obsessively so. This house does not seek to express good taste. It merely exists amidst its neighbors, subtly asserting its distinction without ever looking down on them. It’s almost as if it has always been there.